Vastgoed in de belastingaangifte naar nieuws overzicht
01 Maart 2024
Vastgoed valt niet weg te denken uit de aangifte personenbelasting. Van de 843 codes in de aangifte zijn er minstens 320 rechtstreeks of onrechtstreeks gelinkt aan een onroerend goed. Docent Tom Castelein, belastingexpert bij RSM Belgium, deelt alvast enkele tips en tricks uit zijn nieuwe opleiding.
• Hoe komt vastgoed zoal aan bod in de aangifte personenbelasting?
Castelein: “De meest gekende categorie is het onroerend inkomen. Met uitzondering van je eigen woning moet je steeds alle onroerende goederen aangeven waarvan je eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter, … bent. Je wordt namelijk verondersteld een (fictief) inkomen te ontvangen uit deze onroerende goederen, zélfs als je het goed niet verhuurt. Ook buitenlandse eigendommen moet je aangeven. Verder geven uitgaven met betrekking tot onroerende goederen je in bepaalde gevallen ook recht op een belastingvermindering.”
• In welke gevallen kan je beroep doen op zo’n belastingvermindering?
Castelein: “Belastingverminderingen voor leningen zijn wellicht het populairst. In Vlaanderen en Brussel kan je enkel nog belastingverminderingen bekomen voor reeds bestaande leningen. Afhankelijk van wanneer je de lening aanging, val je onder een verschillend regime, zoals de geïntegreerde of Vlaamse Woonbonus, het langetermijnsparen, etc. Voor woningen gelegen in Wallonië kan je op vandaag wel nog leningen afsluiten en daarop een belastingvermindering krijgen. Een van de minder gekende belastingverminderingen is die voor het behoud of de herwaardering van een onroerend erfgoed. Onrechtstreeks bestaat er ook nog een belastingvermindering voor de installatie van laadstations voor elektrische voertuigen.”
• Kan je een belastingvermindering krijgen voor de energiezuinigheid van een woning?
Castelein: “Dat kan! Met een goed geïsoleerde woning doe je niet enkel voordeel op je energiefacturen, maar ook in je belastingaangifte. Voor een zogenaamde ‘nulenergiewoning’ kan je wel tot 1.960 euro belastingvermindering bekomen, en dat gedurende 10 jaar lang! Voor een ‘passieve woning’ kan je gedurende 10 jaar een voordeel krijgen van 980 euro en voor een ‘lage energiewoning’ nog 490 euro. We spreken van een lage energiewoning bij een isolatiepeil van minder dan 30 en van een passieve woning of nulenergiewoning bij een isolatiepeil van minder dan 15. Een nulenergiewoning is niet enkel goed geïsoleerd, maar wekt ook nog eens de nodige energie voor eigen gebruik zelf op via bijv. zonnepanelen of een warmtepomp.”
• Wat is voordeliger, verhuren aan particulieren of aan zelfstandigen/bedrijven?
Castelein: “Dat is moeilijk te zeggen, aangezien dat grotendeels afhangt van de gezinssituatie en de andere inkomsten. Over het algemeen is verhuren aan professionelen fiscaal minder interessant. Dan word je namelijk belast op de huurgelden die je effectief ontvangen hebt. Bij verhuur aan particulieren daarentegen, word je belast op het (geïndexeerd) kadastraal inkomen van de woning, vermenigvuldigd met de factor 1,4.
Ik illustreer kort met een voorbeeld. Stel: je verhuurt een gebouw aan een bedrijf voor 1.000 euro per maand. Je zal dat jaar dus belast worden op 12.000 euro (met weliswaar nog een beperkte kostenaftrek). Wat als je datzelfde gebouw, met een kadastraal inkomen van 1.000, verhuurt aan een particulier? Dan zal je dat jaar slechts belast worden op 1.910 (geïndexeerd KI) x 1,4 = 2.674 euro (bij benadering). In bepaalde gevallen kan het wél interessanter zijn om te verhuren aan vennootschappen of personen die het pand gebruiken voor beroepsdoeleinden. Maar dat deel bewaren we voor de opleiding!”
Bron: CIB
Delen op
Hebben we nood aan een nieuwe staatsbon?
23 Februari 2024 Lees meer