Woonbonus voor tweede woning verdwijnt op 1 januari naar nieuws overzicht
29 September 2023
Na de Vlaamse woonbonus verdwijnt nu ook de federale belastingvermindering voor nieuwe vastgoedleningen na 1 januari 2024. Is het nu of nooit om een tweede verblijf te kopen? Fiscaal docent Koenraad Tranchet veegt enkele misverstanden van tafel en strooit met tips. “In de meeste gevallen kun je een bestaande lening ook lang na 2024 nog inbrengen. En de belastingaftrek voor langetermijnsparen blijft gewoon bestaan.”
Verhuur je jouw appartement of huis omdat je met jouw partner bent gaan samenwonen? Woon je nog thuis, maar heb je al wel een woning gekocht of ga je er voor 1 januari nog een kopen? “In al die gevallen – en nog enkele meer – kan je een en ander fiscaal inbrengen en zo geld overhouden aan de federale belastingvermindering”, maakt fiscaal docent Koenraad Tranchet zich sterk.
Vastgoedmakelaars wijzen er al maanden op: wie nog voor 1 januari 2024 een lening aangaat voor een tweede verblijf of opbrengsteigendom, kan de afbetalingen ervan en de premies voor de schuldsaldoverzekering nog inbrengen voor de federale belastingvermindering. Dat fiscaal gunstregime is weliswaar afgeschaft voor alle contracten die na 1 januari 2024 worden aangegaan, maar de bestaande contracten mogen niet alleen in aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) worden ingebracht, maar uiteraard ook nog in de jaren nadien. Net zolang als de lening loopt en aan alle voorwaarden wordt voldaan. “Door de klemtoon die gelegd wordt op die tweede verblijven en opbrengsteigendommen, denken veel mensen er niet aan dat ze ook voor leningen voor de aankoop van een eerste woning wel degelijk tot eind dit jaar gebruik kunnen maken van die federale aftrek”, legt Tranchet uit. “Nochtans kunnen ze daar een mooi bedrag aan overhouden.”
ALLEREERSTE WONING ZONDER DOMICILIE “Dit gebeurt zo vaak: een jongere woont nog thuis en koopt een woning, maar gaat er niet meteen in wonen. Als hij dat wel zou doen, is er geen aftrek mogelijk, want de aftrek voor de woning waarin je bent gedomicilieerd is sinds 2020 afgeschaft. Als de eigenaar er voorlopig níet gaat wonen – omdat hij het pand bijvoorbeeld verhuurt – kan hij de afbetalingen voor de lening perfect inbrengen voor de federale belastingvermindering. Het gaat immers niet om de woning waarin hij gedomicilieerd is, en dat is de voorwaarde om er gebruik van te kunnen maken.”
“Een klant van mij verkeerde in deze situatie. Een alleenstaande dame die nog bij haar ouders woonde, was van mening dat ze geen fiscaal voordeel zou kunnen genieten als ze haar eerste woning zou kopen. Ook al wilde ze er niet in gaan wonen. Waarom dacht ze dit? Omdat bijna iedereen het heeft over de tweede woning die wel nog een fiscaal gunstregime kent. Ook in de pers wordt dit constant benadrukt. We moeten daar eens dringend van afstappen. Het kan dus in zo’n geval immers ook gaan om een allereerste woning.”
Bron: CIB